Search
Close this search box.

Danas su, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić, pomoćnik pročelnika Ante Radovčić, ravnatelj OŠ “Jesenice” u Dugom Ratu, Živkom Dropuljić, načelnik općine Dugi Rat, Jerko Rogliće, županijski vijećnik Jadran Čizmić, uz prigodnu svečanost, zajedno s djelatnicima i učenicima škole, obilježili početak školske godine 1919/20. Inače, ova škola je prošle godine proslavila 150 godina postojanja.

Ravnatelj  Živko Dropuljić je zahvalio županu Bobanu i pročelniku Đonliću što su stigli upravo u Dugi Rat obilježiti početak ove školske godine: -Uz uobičajene pripreme koje smo obavili za početak školske godine, ova godina je posebna zbog uvođenja kurikularne reforme a za nas i zbog uvođenja programa produženog boravka, koji smo realizirali uz pomoć općine Dugi Rat i Splitsko-dalmatinske županije. Današnja donacija Županije u iznosu desetak tisuća kuna bit će iskorištena za dodatno opremanje a ukupna vrijednost obavljenih radova je 170 tisuća kuna- kazao je ravnatelj Dropuljić.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu je također naglasio zajednički projekt škola i Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt „Škola za život“ s kojim se kreće u prvim i petim razredima, te u sedmim razredima iz kemije, fizike i biologije. U reformu obrazovanja, u cijeloj Hrvatskoj, ulazi više od 150.000 učenika osnovnih i srednjih škola te više od 40.000 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u 1.300 škola, što dovoljno govori o kompleksnosti ovoga važnoga reformskog procesa, kazao je Đonlić, te dodao:  –Prvi nastavni dan protječe u redu. Ove godine imamo 4.424 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dvadesetak manje u odnosu na prošlu školsku godinu, s tim što je broj učenika u određenim sredinama, u gradovima i općinama uz more, porastao broj učenika, a u sredinama po otocima i zaobalnom dijelu županije, broj učenika se smanjio – kazao je pročelnik Đonlić.

-Danas je jedan od najljepših dana, poglavito onima koji prvi put ulaze u školske klupe – kazao je župan Boban – te je dodao: – Uvođenjem produženog boravka u ovoj osnovnoj školi šaljemo poruku i drugim jedinicama lokalne samouprave, da je Županija spremna svima pomoći na isti način organizirati nastavu, a danas koristim prigodu pohvaliti načelnika Jerka Roglića i zahvaliti čelništvu općine Dugi Rat što su s pola sredstava sudjelovali u ovom projektu u OŠ Jesenice.  Još jedna lijepa vijest za učenike ove škole jest da do konca ovoga mjeseca raspisujemo natječaj za dogradnju sportske školske dvorane u Dugom Ratu – kazao je župan Boban, te je posebno apelirao na vozače: – Draga djeco pazite na sebe u prometu, a vas vozače molim da usporite, smanjite brzinu u blizini škola i na prilaznim cestama, te da pazite na djecu, posebno na prvoškolce. Svima neka bude sretan početak ove školske godine, uz želju da budete na ponos roditeljima i društvu, jer na vama počiva naša budućnost – kazao je župan Boban.

Župan Boban je iskoristio prigodu kako bi uputio poruku svim učenicima, roditeljima, odgajateljima i apel svim sudionicama u prometu, s područja cijele Splitsko-dalmatinske županje:

Draga djeco i roditelji, radujem se s vama novim izazovima koji vas očekuju, u koja se upuštate zajedno s vašim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Nadam se kako ćete iz najavljene reforme školstva „Škola za život“ izvući ono najbolje za vas. Međutim, najveća promjena uvijek polazi iz nas samih, iz naše čvrste odluke i spoznaje da nisu samo bolje ocjene cilj našeg obrazovanja. Škola je priprema za život, okruženje u kojemu stvaramo nova prijateljstva i gradimo zajedničku bolju budućnost. Stoga, budite vrijedni, dobro učite ali se i lijepo zabavite. Zajedno s vašim roditeljima i odgajateljima upoznajte i čuvajte naše tradicionalne ljudske, obiteljske, nacionalne i vjerske vrednote – kazao je župan Boban u ovogodišnjoj poruci djeci, roditeljima i odgajateljima iz cijele županije, ponavljajući još jedanput apel vozačima i roditeljima na veći oprez u prometu.

Poruka vozačima, roditeljima i djeci na području županije

Početak školske godine znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu: prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, da hodaju pažljivo nogostupom ili pješačkom stazom, da nikad ne pretrčavaju cestu, da ne ometaju kretanje vozila, da nikad ne izlaze na cestu između parkiranih automobila, da cestu prelaze samo po zebri ili na znak zelenog svjetla, da uvijek pogledaju lijevo pa desno, te da cestu prelaze samo ako u blizini nema vozila. Roditelji, ne zaboravite vezati svoju djecu u vozilu, onako kako je propisano Zakonom o sigurnosti prometa.

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.