Search
Close this search box.

S obzirom na članak od 27.7.2022. u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom „Otpad u Dugom Ratu nije opasan za zdravlje ljudi“ gdje Projekt uvala navodi vještačenje Instituta Ruđer Bošković moram reagirati jer se radi o samo djelomičnim informacijama. Isto tako moram konstatirati da je navedenu informaciju moralo objaviti Ministarstvo gospodarstva s kompletnim informacijama koje posjeduju, a ne Projekt uvala. Projekt uvala u ovom slučaju ne bi uopće trebala sudjelovati jer nije izvršila obveze prema RH a ujedno kažnjena za eksploataciju državnog zemljišta.

S obzirom da je Općina Dugi Rat povjerila ispitivanje troske IGH i nakon analize ustanovila da postoje izrazito velika odstupanja od zakonom dozvoljenih, nekih i do 1000 puta, Ministarstvo je moralo reagirati. Mišljenje neovisnih stručnjaka Ministarstvu nije bilo dovoljno da donese zaključak kako su prošla naručena ispitivanja investitora prevara i da zajedno s općinom Dugi Rat napravi detaljno ispitivanje.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva rješenjem Trgovačkog suda od 25.2.2022. Institutu Ruđer Bošković je povjereno vještačenje troske na području bivše tvornice u Dugom Ratu.

U mišljenju koje su izradili sudski vještaci Instituta Ruđer Bošković iz lipnja 2022. navedeno je da temeljem provedene studije uzorci troske pripadaju kategoriji neopasnog otpada osim uzoraka s južne strane jezera koji se trebaju odvesti na odlagalište inertnog otpada zbog povišenih koncentracija kroma (VI) , kobalta, nikla i arsena.

Navedeni otpad koji je eksploatator ostavio na zemljištu tvornice trebao je 2011. biti deponiran u kontejnere kao opasni otpad i prevezen na mjesto za zbrinjavanje opasnog otpada. Opasni otpad je na otvorenom 10 godina a vjetrom se raznosi po cijelom području Dugog Rata.

Nastavni zavod Primorsko Goranski je 2022. godine za potrebe vještačenja uzeo 9 uzoraka žličicom za čaj umjesto normativom određenih 114 dubinskih uzoraka. Nezamislivo je da je dotični institut RB 2009. godine radi ispitivanje za naručitelja eksploatacije MLM group d.o.o. i konstatira da postoje visoke koncentracije kroma, 10 do 100 puta više od dozvoljenog. Kad je u pitanju sanacija/eksploatacija 2009. konstatiraju se povećani parametri zagađenja, a danas nakon polovično završene eksploatacije Ruđer Bošković daje mišljenje da nema štetnosti za zdravlje. Očito kako investitoru treba, tako troska dobije različita svojstva.

S obzirom na izvješće koje je napravljeno u suprotnosti sa pravilima struke, podnijeli smo Trgovačkom sudu u Splitu žalbu da se omogući općini Dugi Rat narudžba neovisnog vještaka. Naime, neovisno ispitivanje IGH konstatira visoke koncentracija kroma 6, kroma 3 i PAH-ova.

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.