Search
Close this search box.
Tvornica Dalmacija, Dugi Rat
Tvornica Dalmacija, Dugi Rat

Na sjednici saborskog odbora za zaštitu okoliša koja je održana 2. ožujka u 14:30 sati, bio sam prisutan kao predstavnik općine Dugi Rat. Saborski zastupnici, DORH, DIRH, Ministarstvo gospodarstva i ostali prisutni gosti su iznijeli svoja stajališta vezana za sanaciju područja bivše tvornice Dugi Rat. Svi članovi odbora imaju isto stajalište da se šljaka mora što hitnije odvesti i deponirati na mjesto gdje će biti adekvatno zbrinuta. Ministarstvo gospodarstva je donijelo odluku da se ispitivanje šljake treba ponovno provesti kako bi se otklonile sve nedoumice je li šljaka opasna ili ne. Slažemo se da treba utvrditi trenutno stanje ali postoje već dva sanacijska plana koja se mogu koristiti za konačan zaključak. Općina je u svim postupcima do sada zahtijevala od Ministarstva maksimalnu uključenost u sami proces ali nismo dobili potvrdni odgovor. Općina može ubrzati proces ispitivanja i davanja mišljenja, jer smo ispitivanja radili i ujedno dati prijedlog brzog rješenja za odvoz šljake. U međuvremenu smo prijavili dva projekta na temu sanacije. Odobren nam je projekt financiran iz transnacionalnog mehanizma (Norveški fondovi) za sanaciju područja u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Zagreba, PMF-om i Udrugom Sunce. Prijavili smo projekt i na ITU mehanizam i postao je dio akcijskog plana a sve u svrhu ubrzanja sanacije područja. Pokušavamo ukazati RH da se u odluci o nagodbi iz 2017. odvoji plaćanje penala za eksploataciju i buduću sanaciju, od prodaje preostalog zemljišta Projekt uvali. Isto tako tražimo da se preostalo Javno dobro preda na upravljanje Općini kako bi zajedno sa zemljištem pomorskog dobra mogli realizirati projekte predviđene na tim lokacijama.

Moram istaknuti da se u sam proces uključila i Županija na čelu sa Županom koji je upoznao Ministra sa situacijom bivše tvornice Dugi Rat. Sastanak na navedenu temu očekujem u što kraćem roku.

Predsjednica saborskog odbora je pozvala članove odbora da slijedeću sjednicu organizira u Dugom Ratu za mjesec dana kako bi vidjeli u kojem su statusu zaključci sa sjednice te kako bi se članovi odbora na licu mjesta uvjerili u devastaciju prostora.

Video snimku sjednice saborskog Odbora možete pogledati u nastavku.

Lijep pozdrav,

Načelnik
Tonči Bauk

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.