Search
Close this search box.

09.08.2023. Splitsko-dalmatinska županija

Obavještavamo maslinare s područja Splitsko-dalmatinske županije da je započeo let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) srednjim do jakim intenzitetom.

Oborine u prethodnim danima utjecale su na povoljni razvoj štetnika i na punjenje plodova koji su privlačni za polaganje jajašaca i razvoj ličinki.

Preporučujemo maslinarima pregled žutih ljepljivih ploča u masliniku te pregled plodova a ovisno o stanju u masliniku poduzimanje mjera zaštite.

U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite.

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova.

U tu svrhu se može nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida prskanjem samo dijelova krošnje ili samo pojedinih grana i to u pravilu koje su manje rodne. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području u izoliranim ili poluizoliranim maslinicima.

U ekološkoj proizvodnji dozvoljena je primjena kaolinske gline i Success baita.

Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo do 10% plodova.

Prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu registrirani pripravci su na osnovi:

Napomena: Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju (https://rezistentnost-szb.hr).

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Silvija Marušić, dipl.ing.agr.
e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Žarko Kovačić, dipl.ing.agr
e-mail: zarko.kovacic@mps.hr

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.