Search
Close this search box.

Kontra šljaci, kontra kiši

Dragi sumještani,

zahvaljujem vam svima koji ste jučer po kiši i nevremenu dostojanstveno i bez politizacije slučaja prosvjedovali u Dugom Ratu s glavnim ciljem poticanja institucija RH da što hitnije nastave proces sanacije čime bi dugogodišnja agonija naše Općine bila okončana. Borimo se za našu djecu i njihovo zdravlje. Borimo se za bolje sutra za sve nas. Borit ćemo se i dalje svim demokratskim sredstvima. Događaje su popratili brojni mediji čime je ponovo podignuta svijest o našem problemu na nacionalnom nivou na čemu smo im zahvalni (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Morski.hr, Dalmatinski portal, Dalmacija danas, Večernji list, Nacional, Index, Glas Istre, HRT, Nova TV, RTL, Radio Split, Radio Dalmacija).

Ono što mi, Dugoraćani, jedino želimo je sanacija 257.000 tona otpada – troske ferokroma koji je fiktivna tvrtka „Projekt uvala” ostavila u našem mjestu prije više od deset godina stavljajući sve nas u poziciju taoca neodgovornih vlasnika. Iako nikome ne odgovara da šljaka stoji i da je vjetar i vremenske prilike raznose po okolišu i stanovništvu ugrožavajući naše zdravlje i uništavajući okoliš, ipak, ona je tu preko deset godina. Ukloniti je moramo što prije jer mi smo svjedoci što se događa na području općine Dugi Rat.

Unatoč našim naporima još se ne vide konkretni pozitivni pomaci. Općina je zatražila zemljište od Republike Hrvatske zbog sanacije EU sredstvima i nitko od relevantnih institucija u čijoj ingerenciji se naš slučaj nalazi ne reagira. Sve odgovorne institucije i tijela Republike Hrvatske ignoriraju naš problem i ne provode ono što su prema Sanacijskom programu dužni odraditi a to je sanirati prostor bivše tvornice o trošku investitora. Čekali smo investitora 10 godina, čekali smo ministarstvo tri godine. Ne želimo čekati još 10 godina i poduzeti ćemo sve što je u našoj moći da se napokon poduzmu koraci koji će dovesti do što bržeg i stručnijeg provođenja procesa sanacije.

I na kraju se pitamo do kad će naša država pogodovati neodgovornim stranim investitorima? Kakve će posljedice snositi lokalno stanovništvo? Je li ikoga briga?

Tonči Bauk, načelnik

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.